- La moció, juntament amb ERC, per a la moratòria en tot el terme municipal de l’atorgament de llicències d’activitats contaminants, rebutjada
- S’aprova la moció per promoure la comunicació i la transparència entre els grups municipals i la ciutadania, així com una declaració institucional amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones i Nenes a la ciència.
- Demanem l’informe tècnic sobre la moratòria d’obertura de les cases d’apostes, després de les vagues respostes a la reiterada sol·licitud d’informació sobre aquest tema
El ple municipal del mes de febrer celebrat aquest dilluns ha servit per aprovar alguns punts consesuats amb l’equip de govern i la resta de formacions polítiques, com ara la declaració institucional per impulsar accions al voltant de l’11F, Dia Internacional de les Dones i Nenes a la Ciència, i per posar sobre la taula les diferències en matèria de política ambiental. També s’ha evidenciat, de nou, la dificultat que tenim per obtenir informació precisa sobre diferents temàtiques.
Sobre la proposta impulsada per ERC i Més per promoure la transparència, ara que s’ha deixat de publicar el Viure i no s’ha creat cap espai alternatiu per als grups municipals, la moció acorda activar la secció específica “Opinions i propostes dels grups municipals” dins del portal de l’Ajuntament. Sant Adrià en Comú va donar el seu suport amb un sí “crític”, ja que es podia haver mostrat més ambició en les demandes. Creiem que s’ha de “reviure el Viure” i, per descomptat, cal adaptar webs que tinguin un disseny universal i uns continguts accessibles, sense obstacles visuals, ni tecnològics i per al major nombre possible d’usuaris i usuàries.
Encara falta molt camí per recórrer en aquesta matèria, segons el darrer informe del Síndic de Greuges sobre la Llei 19/2014, de 29 de desembre: “En l’àmbit local, és freqüent trobar la informació publicada en diferents portals o llocs web. Aquesta circumstància genera duplicitats i incoherències que dificulten la identificació i l’accés als continguts cercats. Cal concentrar la informació en un únic portal, integrat en el mateix web municipal o fàcilment accessible des d’aquest”. I un altre apunt: l’Ajuntament de Sant Adrià surt a la llista dels consistoris que no donen resposta a la ciutadana oculta, una recurs que serveix per comprovar si un consistori respon al ciutadà.
I precisament en l’àmbit de la transparència, es va tornar a posar en evidència la manca de concreció de les respostes que fa l’equip de govern a les reiterades sol·licituds d’informació de determinats temes. Vam tornar a preguntar sobre la moratòria de l’obertura de les cases d’apostes: exactament volíem saber quan i com es va fer l’ordre política de donar compliment a la moció aprovada sobre la moratòria de les cases d’apostes, i quin seguiment es va fer des de la regidoria delegada de territori. Davant les respostes vagues, van sol·licitar tenir accés a l’informe tècnic.
Pel que fa a la moció de l’amnistia, presentada per ERC i Més, el vot va ser un a favor i una abstenció per tal de representar la pluralitat d’una “candidatura municipal i municipalista a favor de la construcció de la república catalana lliurement federada i amb valors d’esquerra transformadora, que recull tendències que van des del dret a decidir fins a la independència”.
El debat engegat arran de la proposta de moció de moratòria de l’atorgament de llicències d’activitats contaminants evidencia les diferències amb el govern municipal pel que fa a polítiques ambientals. Sant Adrià en Comú lamenta la manca de valentia per part d’alguns grups municipals, perquè era l’oportunitat de fer un estudi en profunditat de quins són els elements contaminants de la ciutat, identificar-los, avaluar les dades i avançar en la millora ambiental de la ciutat. També es va rebutjar la proposta d’instal·lar una nova estació de mesurament de contaminació a prop de la zona industrial per detectar les partícules PM 2,5, les més perjudicials per a la salut, al·legant que això és competència de la Generalitat. Sant Adrià en Comú insisteix en assumir més responsabilitats de l’administració local i no fer servir el recurs fàcil de la no competència.
Per últim, es van traslladar totes les inquietuds veïnals que requereixen resposta per part del govern municipal, com ara la preocupació del Besòs sobre l’estat de deixadesa de l’arbrat i les zones enjardinades del barri, la congestió del trànsit al carrer Balmes, l’estat del projecte de descontaminació de l’Agència Catalana de Residus de l’àmbit 3 de la Catalana, en quin punt està l’enderrocament del mur de l’antic col·legi de la Mina i la millora del terreny o la data de represa de la mesa d’habitatge.