El decret llei per estalviar energia impulsada pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l’estiu i a 19 graus a l’hivern, va entrar en vigor el dimecres, 10 d’agost d’enguany amb la intenció que havia de servir per retallar substancialment la factura energètica i per complir amb els objectius que marca Brussel·les.
Aquest decret contenia tot un seguit de mesures que les administracions públiques (i altres com comerços, supermercats, espais culturals o transports) havien d’implementar. Quedaven exempts hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura. Tampoc s’havien d’aplicar en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus.
Un altre dels canvis a aplicar era l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a les 22.00 h. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats.
El mateix 10 d’agost, la corporació vam rebre un missatge de l’alcaldessa en què ens informava que “En compliment del decret estalvi energètic s’ha donat ordre d’apagar la llum de l’aparador de l’Ajuntament i de l’arc com a edificis municipals.” També ens informaven d’altres mesures, que tenien a veure principalment amb l’ús de l’aire condicionat a les instal·lacions municipals. Les regidores que alguns dies anem a treballar al despatx de l’ajuntament a les tardes, hem hagut de veure com el personal de neteja suava i s’ofegava per haver de treballar en les repetides onades de calor d’aquest estiu a unes temperatures realment inhumanes.
I ara ens trobem amb que Sant Adrià serà el primer municipi de tot Catalunya d’encendre l’enllumenat nadalenc. Sembla que l’objectiu és animar al consum nadalenc i estimular el comerç a la ciutat. Però des de SAeC ens preguntem: realment és una mesura raonable? Com retallem en condicions saludables de feina i malbaratem en enllumenats en carrers que no tenen comerç i sense donar compliment al decret? Estaran enceses tota la nit com fins ara o les apagaran també a les 22h, com s’ha de fer amb aparadors i altres espais?
No hauria de ser el propi equip de govern el primer a donar exemple d’austeritat i sostenibilitat? Quin és el grau de compromís d’aquest equip amb l’estalvi energètic? Novament, trobem a faltar coherència en les mesures adoptades des del govern de la ciutat, que va ficant pegats conforme arriba el moment, nyap rere nyap, sense un model clar de ciutat ni capacitat per treballar amb la ciutadania les decisions, plegant-se a peticions de part, que deixen en segon o tercer terme els interessos del bé comú. Tot i això, des de SAeC us dessitjem unes bones festes i un pròsper 2023