Sant Adrià En Comú exigeix que s’assumeixin responsabilitats per part d’alguna administració envers la instal·lació del cablejat submarí sense l’avaluació ambiental

Sant Adrià En Comú demana que alguna administració doni respostes davant la instal·lació del cablejat submarí instal·lat a la platja del Litoral de Sant Adrià.

Fa uns dies el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va respondre a les preguntes plantejades sobre el projecte de cable submarí de fibra òptica assegurant que es tracta d’una “iniciativa privada” i que l’empresa privada AFR-IX Telecom SL ha complert els tràmits administratius necessaris. Segons informa Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la instal·lació d’aquest cablejat submarí no afecta a l’espai natural i per tant no es trobava sotmesa al procediment d´avaluació d´impacte ambiental.

La Consellera respon a les preguntes del diputat d’En Comú Podem, Lucas Ferro a instància de Sant Adrià En Comú, manifestant que en el projecte presentat pel promotor al juny de 2019 no s´identifica cap problemàtica pel que fa a la possible contaminació de les sorres litorals. 

No obstant això, el govern de la Generalitat va aportar 800.000 euros l’any 2020 per fer possible la instal·lació d’aquest macroport submarí instal·lat a Sant Adrià, sent l’únic port d’aquestes característiques a tota Catalunya, i actualment no vol assumir responsabilitats per la instal·lació d’aquest cablejat.

L’estudi del Consorci del Besòs de l´any 2020, en el que s’advertia que hi havia contaminació de la sorra sota uns 80 cm des de la superfície, i que la situació de la platja podria canviar si hi havien temporals o moviments de sorra, es va presentar a l’Agència de Residus, òrgan també de la pròpia Generalitat, sense que això alertés sembla a ningú abans de començar les obres del cable submarí el 5 de novembre de 2020.

Però a més, des d´Octubre de 2017 ja es coneixia la situació de contaminació del sòl a la platja del Litoral per l´estudi fet per l’empresa DAC ENVIRO per encàrrec del propi Consorci del Besòs, dintre del context de l’estudi ambiental del PDU de les tres xemeneies. Es van trobar nivells genèrics de referència de metalls pesants superiors als contemplats a la Llei Reguladora de Residus i d’altres compostos tòxics, cancerígens i molt persistents al sòl. Tot i que les administracions local i autonòmica tenien aquesta informació ningú pel que sembla va dir res abans de començar les obres, derivant la responsabilitat en el promotor de l’obra.

Entitats com La Marea Verde Sant Adrià porten mesos demanant explicacions per la situació, de fet l’entitat veïnal va arribar a interposar una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient, que va ser arxivada, no obstant la Fiscalia va demanar les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià. Tampoc es tenen notícies de l’expedient informatiu que es va comprometre a obrir l’Ajuntament ni si es demanaran responsabilitats al promotor de l’obra. 

D’altra banda, l’equip de govern de Sant Adrià es va comprometre a analitzar el terra potencialment contaminat abans de qualsevol obra i sembla que això no s’està complint.

Irene Aldabert, regidora de Sant Adrià En Comú, ha manifestat que “actualment la platja de Sant Adrià té la sorra contaminada i s’està instal·lant el cablejat submarí a tota la ciutat sense descontaminar la zona. La platja del Litoral porta tancada des de maig per aquest motiu després de diversos informes que alertaven sobre la perillositat que existeix amb l’estat actual de la platja. Els solars contaminats poden afectar a la salut de la gent i s’està instal·lant un cablejat sense prèviament haver netejat aquests solars, creiem que Sant Adrià està assumint riscos sense els suficients estudis que avalin aquesta correcta instal·lació”.